среда, 15. јун 2016.

Torta s trešnjama

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem, jer svaki put isprobam nešto novo i interesantno.

Šteta što skoro niko više ne brine o ovim igricama, retko ko se i uključuje u njih a i oni, koji se uključe,više nigde ne vide svoje, i radove,drugih blogerki...možda je bolje da i ova igrica ode u stečaj, kao što je otišla, "Ajme, koliko nas je"


Sastojci za koru:
125 g hladnog putera
250 g brašna
80 g šećera
2 jaja
od 15 do 30 ml mleka

Sastojci za fil:
1 kg očišćenih trešanja
3 jajeta
60 g brašna
prstohvat soli
1 puna kašičica vanilla paste ili vanilinog ekstrata
100 g šećera u prahu
300 ml punomasnog mleka

Priprema:
U zdelu prosejati brašno, dodati šećer i sve izmešati.
Dodati hladan puter, isečen na kockice i rukama utrljati puter i brašno zajedno, dok ne dobijete mrvičastu masu. Dodati 2 jaja i 1 kašiku mleka i sjediniti sve zajedno,umesiti i oblikovati u kuglu. ( originalni recept kaže 2 kašike mleka, ja sam morala da dodam malo brašna da bih dobila testo,koje se ne lepi za ruke i mislim da je dovoljna samo 1 kašika mleka )
Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji oko dva sata.

Dok se testo hladi, pripremiti trešnje.
Oprati ih i očistiti od peteljki i košpica.

Izvaditi testo iz frižidera, posuti radnu površinu sa gustinom i testo preko i rastanjiti u debljini oko 2 do 3mm.
Kalup za tortu,veličine 23cm  ( može biti i veći, torta će biti niža ) poprskati sa sprejom za pečenje, rastanjeno testo namotati na oklagiju, preneti ga i odmotati preko kalupa.
Rukama vrlo pažljivo staviti testo da obloži dno i stranice kalupa.
Preko testa staviti očišćene trešnje.

U zdelu umutiti jaja sa šećerom, dodati vanilu, prstohvat soli,dodati mleko i sve sjediniti zajedno, na kraju dodati prosejano brašno i umutiti kremu da nema grudvica. Kad je umućeno vrlo je slično testu za palačinke.
Preliti preko trešanja i posuti sa malo prah šećera.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 60 do 70 minuta ili malo duže, dok vam sredina ne bude pečena.
Ohladiti, posuti sa prah šećerom i poslužiti mlako ili hladno.


Prijatno!!!!



Originalni Patin recept

 
i za vas, koji ne čitate ćirilicu:

TORTA S TREŠNJAMA
Za tortu spremiti: 250 grama brašna, 125 grama masla, 125 grama šećera, 2 jajeta i 2 kašike mleka. Brašno izručiti na dasku za mešenje, dodati u brašno maslo, šećer, 2 žumanceta i 1 belance, vrlo malo soli i 2 kašike mleka. Testo brzo raditi rukama, zamesiti loptu, uviti u čist salvet i ostaviti 2 sata na hladnom mestu. Od odstajalog testa oklagijom razviti okruglu koru debljine jedne dvodinarke, staviti koru u tepsiju i testo presaviti po ivicama. Sad praviti nadev. U lonac staviti 60 grama brašna, 3 cela jajeta, 125 grama šećera u prahu, malo soli, vanile, grudvice od brašna dobro razmutiti, onda dodati 3 decilitra hladnog mleka. Sve dobro izmešati pa sad preko testa prvo metnuti kilogram očišćenih slatkih trešanja, a preko trešanja preliti ovu masu. Sad zasladiti šećerom u prahu, metnuti tepsiju u toplu pećnicu i peći otprilike 1 sat. Služiti mlako ili hladno.

4 коментара:

  1. Mnogo mi se dopada u ovaj kolac bi mozda i visnje dobro dosle umesto tresanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biljana, ja lično mislim da će sa višnjama biti isto toliko dobra koliko i sa trešnjama, ali meni su sveže višnje samo misaona imenica a trešnje mogu da kupim po nekoj ceni a višnje...

      Избриши
  2. Zorice, ova torta vam je prelijepa. Divna ideja sa igricom. Procitacu pravila pa vam se mozda pridruzim nekad. Jako lijep blog vodite.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aida, hvala ti punoooo što si posetila moj blog i drago mi je da ti se dopada a da znaš da ćemi biti jako drago da nam se pridružiš ovim igricama. Topli pozdrav tebi iz daleke Kanade.( gde si ti ? )

      Избриши