субота, 19. мај 2018.

Još jedne lisnate kiflice sa sirom

Ma kako mogu da odolim testu, sreća moja te ih jedem samo dok su još tople, posle toga više ih ne jedem, doduše retko da pojedem neku sledećeg dana, ako uopšte šta ostane do sledećeg dana.
Sve naše nove komšije su mlađi ljudi, koji imaju malu decu i obično odnesemo njima i sa leve i sa desne strane naše kuće, da deca imaju užinu dok im roditelji ne spreme večeru.Dobro njima a dobro i nama da ne moramo sve sami da pojedemo, a da znate kako bi to teško palo mom mužu da sve to mora sam pojesti ( naravno da se šalim, jer on isto voli testo i ako ujutru nema ništa da je ostalo od prethodnog dana, jede samo hleb namazan puterom )


Sastojci: mere su u šoljama od 2 dl
2 šolje  toplog mleka, 1 šolja kefira ili jogurta, 1 šolja ulja, 2 kašike šećera, 2 pune kašičice soli, ili po ukusu, 40 g svežeg kvasca, 7 i po do 8 šolja prosejanog brašna
i još: 150 g otopljenog putera ili margarina
za punjenje: krem sir, feta sir izmešan sa peršunom
za premazivanje: 1 žumance, semenke po vašem izboru

Priprema: U 200 ml toplog mleka otopiti kvasac, dodati šećer i nekoliko kašika brašna, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

U vanglu prosejati brašno, ( nemojte staviti svo brašno odjednom ) dodati ostatak mleka, kefir ili jogurt, ulje i so i na kraju dodati podignuti kvasac i zamesiti varjačom testo i dodavati ostatak brašna dotle dok ne dobijete glatko i elastično testo.
Istresti testo na radnu površinu i dobro ga izmesiti. Oblikovati u loptu trsto, premazati sa vrlo malo ulja svuda po njemu i vratiti u vanglicu.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste pripremiti fil.
Izmešati feta sir zajedno sa peršunom i dodati preostali belanac u sir i sjediniti sve zajedno.
Ja sam moje kiflice punila sa krem sirom, jer sam morala da upotrebim sir, inače bih ih punila sa fetom i peršunom, volim taj ukus.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 25 jednakih loptica.
Puter otopiti.
Uzeti prvih pet loptica.Svaku lopticu malo rastanjiti oklagijom i premazati sa otopljenim puterom, ređati ih jednu na drugu i petu loptcu kad rastanjite, nju ne premazujete i stavite je na vrh onih 4 rastanjenih jufkica.

Ostaviti sa strane i sad tako isto uraditi i sa preostalih 20 kuglica što znači da na kraju trebate da imate 5 kupova po 5 jufkica nasalaganih jednu na drugu.

Uzeti prvi kup od 5 jufkica i polako rastanjiti što možete tanje, i premazati celu rastanjenu jufku sa otopljenim puterom.
Raseći na onoliko delova koliko želite da su vam kiflice velike. Ja ih volim da su manje i sekla sam ih na 8 delova.
Staviti po kašičicu fila od sira ili komadić krem sira i zaviti u kiflicu.
Ređati ih na pleh prekriven pek papirom. Meni su trebala dva pleha za ove kiflice.

Sad tako isto uraditi i sa preostalim hrpicama.
 Kad ste završili sa motanjem kifli, pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti da testo još jednom naraste.

Pred kraj, kad vidite da su kifle fino narasle, umutiti jedno jaje, dodati malo mleka,sjediniti i sa tim premazati narasle kiflice. Uključite rernu da se greje na 180°C
Posuti ih semenkama po vašem izboru i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Ispečeno pecivo izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohlade.
Poslužiti ih sa kiselim mlekom, jogurtom ili hladnim pivom..idealne su za predjelo sa narezanim suhomesnatim proizvodima.


Meni su bile odličan doručak uz šolju domaćeg kefira....od 40 kiflica, koje sam dobila od ove količine testa, ostalo je još desetak, to će mužu sutra biti dovoljno za doručak i užinu.

Ako želite, ove kiflice možete napravite i da su vam slatke, samo izostavite 2 kašičice soli i dodajte 100 g ili po vašem ukusu, šećera i kesicu vanilinog šećera u testo.





Prijatno!!!!

2 коментара: